Skip to main content

Från analoga till digitala möten

Vi det här laget har det inte undgått någon hur snabbt vi har lyckats ställa om från att mötas fysiskt till att istället mötas digitalt. Det arrangeras veckomöten, ”webbfika”, projektmöten, styrelsemöten, fullmäktige, företagsevents och till och med begravningar och 50-årsfester via länk. Ingenting känns omöjligt. Och den känslan ska vi förstås bibehålla.

Men, det som jag känner starkast och jag vet att många med mig känner, för att inte säga de allra flesta, ändå är saknaden av den fysiska aspekten. För mig och Möteslabbet har det blivit väldigt tydligt varför jag fram tills nyligen inte har prioriterat digitala möten överhuvudtaget. Jag saknar den fysiska dimensionen av det sociala samspelet alldeles för mycket. Däremot har jag alltid varit teknikintresserad i bemärkelsen att söka upp, lära mig och använda digitala mötes- och samarbetsverktyg på fysiska möten och den erfarenheten har jag förstås väldigt stor nytta av nu.

Vad har då jag gjort de senaste veckorna för att ställa om min verksamhet? Jag har gått olika digitala (!) utbildningar för att lära mig grunderna för olika mötesplattformar, fördjupat mig i vissa appar specifikt utvecklade för samarbete online. Många av dessa försöker efterlikna de metoder vi hittills främst använt analogt. Men jag har också deltagit på ett digitalt erfarenhetsutbyte kring ”digital learning” med nästan 160 representanter från hela världen där vi delade med oss av våra erfarenheter och kunskaper i den digitala världen. En väldigt rolig och lärorik upplevelse som går väl i linje med min filosofi om att ”sharing is caring” och att ”givers gain”. Jag har också fördjupat kontakten med en av mina facilitatorskollegor och vi har webbfika varje fredag där vi utbyter tankar och idéer om vår profession och hur vi kan bli ännu bättre på digital facilitering.

Förutsättningarna har förändrats, läget är uppenbart annorlunda och även mina kunder behöver hjälp att ställa om. Och vad passar då inte bättre än att ha ett alldeles eget laboratorium för just möten, till vilket jag bjuder in kunder och samarbetspartners för att tillsammans utforska och utvecklas nya tillvägagångssätt. Det mänskliga mötet och kraften i det har inte förändrats. Det är bara förutsättningarna och formatet för dem just nu.

Digital facilitering, Entreprenörskap, Facilitering, Möten, Workshops

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *